8/17/2012

Pysseltips hos Ingen blåser mig

I våras praktiserade jag hos Sveriges konsumenter och deras projekt Ingen blåser mig, som syftar till att informera unga om deras konsumentmakt.
Nu finns det några pysseltips ute som jag gjorde under de veckorna på deras hemsida. Bland annat det här, hur man syr sin egna skopåse av överblivna texilier.
Det här behöver du:
Två olika tyger
Sax
Penna
Papper
Säkerhetsnål
Vlieseline
Band eller snöre
Symaskin 
 
Steg 1: Klipp ut en bit som är 80 cm * 25cm till själva påsen där skorna ska ligga.
Steg 2: Rita upp en sko på ett papper och använd denna som mall. Använd mallen till att rita upp skon på tyget med. Vill du ha symbolen på båda sidorna ritar du två skor.
Steg 3: För att skon ska bli lättare att sy på tyget, stryker du på Vliseline* på avigsidan av skon. Klipp rent kanterna runt motivet så att vliselinet inte syns på rätsidan.
*Vliseline är ett tunt tyg med klister på ena sidan som används till att förstärka tyget. Lägg klistersidan mot tygets avigsida och stryk med hög värme.
Steg 4: Sy fast motivet med sicksack, där du vill ha det på tygpåsen. Detta görs innan man syr ihop påsen.  
Steg 5: Sy ihop långsidorna först och vik därefter ner en kant på c:a 3cm på kortsidan, såsom visas på bilden. Sy fast kanten runt om påsens öppning.
Steg 6: Sprätta upp ett litet hål som bilden visar i själva kanalen, så att du kan trä igenom ett band. Bandets längd bör minst vara 55 cm och det är lättast om du sätter fast en säkerhetsnål innan du trär in bandet genom öppningen. Tråckla runt bandet i kanalen tills det kommer upp på samma ställe som du började.
Knyt ihop ändarna och tygpåsen är klar! 

6 kommentarer:

 1. Åh, vad fint! Blev sugen på att göra pyjamaspåsar till mina tjejer nu :) Ha en fin helg! Kram Elin

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Följer din blogg då och då och fick se dina skopåsar. Fina!! Tänkte tipsa dig om ett betydligt lättare sätt att applicera skon på. I stället för att att använda vlieseline så använder du vliesofix som fungerar likadant fast har klister på båda sidor. Stryks först fast på motivet du ska applicera, sedan dras ett skyddspapper bort och motivet stryks fast på undertyget (påsen i ditt fall) Därefter är det bara att sy fast med önskad söm längs med kanten, utan risk för veck eller så. Lycka till!! //Åsa Sandblad, textillärare

  SvaraRadera
 3. Hej Åsa!
  Tack så mycket för tipset om Vliesofix, det ska jag absolut testa.
  Önskar dig en bra dag
  Kram
  Helena

  SvaraRadera
 4. vilket bra tips med Vliesofix, det får jag ta och testa. Fin skopåse också!

  SvaraRadera

You make my day! Thanks for leaving a comment.