3/19/2012

Brodera korsstygn

För några veckor sedan var Anja Hynynen i klassen och föreläste med efterföljande workshop. Anna arbetar som kläddesigner och hennes kollektion är enbart i ekologiska tyger, hon är en superduktig och inspirerande tjej.
Efter föreläsningen fick vi i uppgift att skapa ett användbart plagg av "två riktigt fula plagg" som vår lärare uttryckte det.
Jag fick bland annat ett par sladdriga kalsongliknande byxor... och visste inte alls vad jag skulle göra med det plagget. Till slut har jag nu kommit fram till att det ska broderas på dem och sen ska de appliceras på det andra plagget. Fler bilder kommer framöver.
Men tänkte bara visa hur man gör när man broderar på ett tyg som inte är avsett för korsstygn.

Man använder sig av stramalj, ett stelt tyg med tydliga hål (det rutiga vita nätet jag lagt ovanpå tyget i bilden), så man lätt ser vart man ska göra korsstygnen. Stramaljen fästs på det tyg man vill brodera ex. med knappnålar.
Sedan syr man korsstygn tvärs igenom stramaljen och det underliggande tyget.  
När man är klar, blöter man stramaljen och drar försiktigt bort stramaljen, tråd för tråd. Nu har du ditt korsstygnsbroderi på plats.

Måste bara tipsa om en bra blogg med massor av korsstygnsmönster. Korsstygns arkivet därifrån har jag även funnit detta drakmönster.

4 kommentarer:

 1. Hej! tänkte bara tipsa om att jag just nu kör en dagens blogg tävling där du har chansen att bli länkad inför mina 400-700 unika läsare/dag har även andra tävlingar med fina priser så passa på att gå in och anmäl dig:) vill du inte ha sådana här komentarer så ber jag om ursäkt och hoppas får en bra vecka:)

  SvaraRadera
 2. Oouuups! Hon heter visst Anja ;-) ses imorn! Kram

  SvaraRadera
 3. Tack för det tipset om den boggen med en sådan mängd fina korssrtygnsmönster..
  Kraam
  Sanne

  SvaraRadera

You make my day! Thanks for leaving a comment.